Quantcast
Channel: Tradingportalen.com » hsi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Morgonrapport: Dags för en trigger i OMXS30, Hong Kong ännu starkare än väntat

0
0

Tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar

God morgon!

Yenen stärktes efter kommentarer från Koichi Hamada, en rådgivare till Japans premiärminister Shinzo Abe, angående penningpolitik. Han antydde att yenen har försvagats tillräckligt och att Bank of Japan inte behöver tvinga inflationen till sitt 2-procentsmål. ”Jag tror inte att det är en dålig sak att skicka en signal om att försäljningen av yenen börjar komma närmare sin gräns, bit för bit”, sade han och tillade att om yenen försvagas mycket mer så skulle det kunna bli problematiskt.

En företrädare för den tyska regeringen sade på måndagskvällen att Grekland kommer att diskuteras vid sidolinjerna till IMF-mötet, som inleds på fredag i Washington.

Tisdagens makrofokus riktas här hemma framförallt mot den svenska inflationsstatistiken. Till eftermiddagen vänds blickarna mot amerikansk detaljhandel och Internationella valutafonden, IMF, som offentliggör sin globala konjunkturprognos, World Economic Outlook.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Köparna i OMXS30 väntar tåligt på någon form av trigger som ska driva upp efterfrågan tillräckligt för att rättfärdiga indexnivåer ovanför 1700 och detta har tagit längre tid än vad vi väntat oss. Under en så kompakt konsolideringsfas byggs det upp god potential för kraftiga utbrott och oddsen talar fortsatt med det positiva sentimentet för att detta kommer ske uppåt men det är givetvis beroende på nyhetsflödet. Mars väntas bli fjärde månaden i rad då KPI-utfallet blir högre än Riksbankens prognos. Konsensus i SME Direkts enkät är att KPI har stigit 0,3 % i månadstakt och 0,3 % även jämfört med i fjol. Riksbankens prognos som släpptes i början av februari, pekade mot en KPI-inflation på -0,05 procent i mars. Ett utfall över förväntan borde lugna behovet av ytterligare lättnader från Riksbanken, men samtidigt har de varit vaksamma på kronans utveckling och effekten på växelkursen kan därför också bli viktig att observera.

HSI, dagsgraf, 1 år

HSI, dagsgraf, 1 år

Vi har sedan länge varit positivt inställda till Kina som trots svikande makrodata har stigit på börsen, till stor del till följd av förhoppningar om en mer stimulerande styrning av ekonomin. Eftersom Hong Kong laggade efter börser i fastlands-Kina, håller högre nivå av transparens och erbjuder investeringar främst i bolag aktiva i Kina såg vi denna marknad som attraktiv. Vi skrev för knappt en månad sedan om Hong Kong: ”Nu har indexet gjort en ordentlig sättning nedåt och befinner sig vid stödnivån 23 600 där köparna åter har fått upp intresset. Under morgonen utmanades glidande medelvärden underifrån med framgång och om momentum håller i sig finns nästa motstånd vid ca 24 200. Med stöd av kinesiska stimulansförhoppningar ser vi därefter ett nytt test av intervalltaket som troligt.” Drygt en vecka därefter följde vi upp med ”Hong Kong har nu stigit över 50-dagars glidande medelvärde samt motståndet 24 200 punkter och är på god väg mot intervalltaket ifall gårdagens säljtryck var allt säljarna kunde förmå. Att döma av morgonens utveckling verkar så vara fallet, vi har i och för sig hamnat i en smal konsolideringfas, men trenden är uppåtriktad och momentum positivt.” Vi har sedan dess fått ett utbrott som hette duga som tydligt visar kraften när en omvärdering väl infinner sig. Den spikraka uppgången har varit explosionsartad och det kan nu vara klokt att hämta hem delar av sina vinster och invänta ett rekylläge. Världsbanken sänkte igår som väntat sin BNP-prognos för Kina i år med 0,1 procentenhet till 7,1 % men marknaden steg trots detta och svag handelsstatistik, men som sagt, förhoppningarna stiger på åtgärder från Peking. Hang Seng Index befinner sig hur som helst efter en mindre rekyl nu på morgonen strax under all time high och har därför inga tydliga motstånd i form av bevisade utbudsnivåer framöver, men är onekligen inne i en mycket stark trend om än överköpt för tillfället.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: KPI mars
I februari var utfallet 0,2 procentenheter över Riksbankens prognos, och även i mars väntar marknaden ett utfall över Riksbankens bana. KPI-inflationen väntas ha stigit till 0,3% i mars från 0,1% i februari, medan KPIF-inflationen väntas ha stigit till 1,1% från 0,9% i februari, enligt SME Direkts enkät. Riksbanken prognosbana pekar mot en nedgång till -0,1% respektive 0,8% i mars.

Nordea räknar också med att KPIF-inflationen var 0,3 procentenheter högre än Riksbankens bedömning, vilket i huvudsak på högre energipriser (0,2 procentenheter). Trots det väntas Riksbanken agera igen. ”Riksbankens signalering och oro för att förtroendet för inflationsmålet ska urholkas talar för att Riksbanken gör mer. Vi räknar med att Riksbanken utökar uppköpsprogrammen med ytterligare 50 miljarder kronor och sänker reporäntan med 25 punkter till -0,50 procent”, skriver Nordea.

kl 10.30: Storbritannien: KPI mars
Inflationstakten har sjunkit stadigt de senaste månaderna och var i februari 0,0 procent. Väntas vara 0,0% även i mars. Kärninflationen har varit mer stabil, väntas ligga kvar på 1,2% i mars, en bra bit under målet. BOE-ledamöterna konstaterade vid marsmötet att det starka pundet har potential att förlänga tidsperioden med en inflation under målet, vilket förstärker risken att de låga inflationsförväntningarna kan bli mer ihållande.

kl 13.35: Riksbanken: Cecilia Skingsley talar om betydelsen av inflationsmålet. Bilder från presentationen publiceras på Riksbankens webbplats.
Det har varit sparsmakat med direktionsledamöter ute på banan på senare tid. Skingsley får här en chans att kommentera utvecklingen, inklusive morgonens KPI-utfall. Nästa direktionsmöte är den 23 april, nästa ordinarie penningpolitiska möte är den 28 april.

kl 14.30: USA: detaljhandel mars
Sjönk i februari, men väntas nu ha ökat med 1,0% i mars, och +0,7% exklusive bilar.

Commerzbank ser en ökning med totalt 1,0% under månaden. ”Vi förväntar oss en betydande tillväxt bland alla kategorier. Biltillverkarna har redan rapporterat en ökning med 5% för fordon. Samtidigt bör det milda vädret ha stöttat försäljningen av byggmaterial och försäljningen vid bensinstationer bör vara högre på grund av lite högre bensinpriser”, skriver Commerzbank.

kl 15.00: IMF: World Economic Outlook, global konjunkturprognos
I januari drog IMF ned den globala BNP-prognosen för såväl 2015 som 2016 med 0,3 procentenheter, till 3,5 respektive 3,7 procent.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen, som steg cirka 1,5 procent förra veckan, avslutade måndagen på oförändrad nivå. H&M tillsammans med vissa storbanker tillhörde de största sänkena. Jumboplatsen intog dock Swedish Match efter ett negativt snusbesked från USA.

OMXS30-index slutade på den i stort sett oförändrade nivån 1.700. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 13,9 miljarder kronor. I övriga Europa var franska CAC 40 upp 0,3 procent och tyska DAX minskade 0,3 procent.

Inom OMXS30-index var det något fler aktier som steg än som föll. Viss uppmärksamhet riktades mot Swedish Match som avslutade 2 procent lägre, vilket innebar sämstaplatsen. FDA:s rådgivande kommitté röstade på fredagskvällen mot att Swedish Match ska få ändra märkning på sitt svenska Generalsnus till att säga att det är mindre hälsofarligt än cigaretter. ”Som alltid är det inte antingen svart eller vitt. Ett negativt besked, att Swedish Match inte får marknadsföra snus som mindre skadligt, behöver kanske inte vara negativt för aktien. Bolaget bränner ganska mycket pengar på sitt Generalsnus i USA och jämfört med hur det var för några år sedan finns det i dag inte längre så stora förväntningar på att det ska ta fart. Det finns till och med flera investerare som vill att de ska gå ur snuset i USA”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Tungviktaren H&M backade 0,9 procent. På onsdag presenterar klädjätten försäljningssiffror för mars månad och enligt SME Direkt väntas en försäljningsökning på i snitt 7,4 procent. H&M:s viktiga inköpsvaluta dollarn har fortsatt att stärkas mot bland annat euron, vilket är negativt för bolaget.

Vissa av de svenska storbankerna hade också en trist måndag efter rekommendationsjusteringar. SEB och Swedbank har sänkts av Credit Suisse, vilket gav kursnedgångar.

Även Telia Sonera hade det tungt med minus 0,7 procent. I torsdags föll aktien mer än vad utdelningen motsvarade och sedan dess har nedgången fortsatt.

Electrolux gick svagt efter en sänkt rekommendation. Sedan förra veckans vinstvarning är vitvarutillverkaren ned drygt 8 procent.

Ett antal aktier stod för ganska tydliga uppgångar och starkast inom OMXS30 gick MTG med plus 3,2 procent. DNB har inlett bevakning av mediahuset med rekommendationen köp.

Nokia fortsatte sin resa norrut med 2,2 procent, vilket betyder att telekomaktien på kort tid klättrat cirka 8 procent på rykten om att kartenheten Here ska säljas. Enligt analytikerkommentarer skulle en sådan försäljning kunna bädda för ett samgående med Alcatel-Lucent inom mobilsystem.

En rad verkstadsaktier noterade också tydliga uppgångar. SKF, som på fredag är först ut bland de stora svenska verkstadsbolagen att rapportera, steg 1,1 procent, Volvo var upp 1,2 procent och Alfa Laval 1,9 procent.

Bland de mindre bolagen återhämtade sig Paradox Entertainment med 11 procent efter fredagens 44-procentiga ras. Rättighetsbolaget uppgav då att det planerar att sälja hela verksamheten och om det inte lyckas siktar bolaget på en företrädesemission.

Handeln i krisdrabbade oljebolaget PA Resources stoppades igen. På måndagen framkom att storägaren Gunvor Group lämnat in en konkursansökan för PA Resources. Med det alltjämt låga oljepriset och den just nu mycket svaga investeringsviljan i den typ av verksamhet som PA Resources bedriver är det högst osannolikt att PA Resources kommer att lyckas finna nya finansiärer, anser Gunvor Group.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1700,36
596,970
3828,78
12338,73
7064,30
2092,43
4988,25
19884,37
27880,90
1,0558
9,3170
8,8233
52,43
59,59
0,02%
0,07%
0,31%
-0,29%
-0,36%
-0,46%
-0,15%
-0,08%
-0,48%
-0,08%
-0,05%
0,06%
1,00%
0,93%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Tradingportalen.com - Oberoende analyser för lönsamma placeringar


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Latest Images